PKS-PART 1....

nak kongsi sikit la cerita yang berlaku pada tahun 2010..at the sweet memory la katakan sweet la sanggat gitu..memang sweetpn ape yang berlaku,segala pahit,manis,duka tak duka,apa2lah yang berkaitan sewaktu dengannya..bagi aku sweet la,bagi yang lain honey kot,xpun pahit...hahahahaah,mengarut je la aku ne
okey la aku ceritakan serba sedikit,
pada 15/03/2010 empat hari selebah besday aku,hehehe :D
aku mula start keja dekat HOSPITAL GOMBAK,dibawah JABATAN HAL EHWAL ORANG ASLI,sekrang dah tukar nama jabatan iatu JABATAN KEMAJUAN ORANG ASLI

haa,macam ni la ceritanya,frist time melangkah ke alam perekrjaan setelah berape bulan tanam anggur,tp xda gak membuahkan hasilnya..
tapi ALHAMDULILAH setlh beberpae bulan tanam anggur y tak ada hasilnya akhirnya aku dapat gak berkerja sementara maksudnya kontrak selama 3 bbulan,time 2 JHEOA tgah wat proses e-DAMAK,key-in data la,maksukan maklumat data2 orang asli dalam sistem.
FUHHHH,nampak macam payah tp sebenranya senang jer kerjanya mana ada susah..hahahaha
okey,firs time datang keja aku bawak keta g keja. Cehhh belagak la pulak,padahal keta mak aku je..
hahahaha..
time 2 awal lagi aku sampai,start kol 8.30 untuk hari ni je,yelah lapor diri katakan.
Ek,dok dalam keta dengar lagu nak turun takot lak,ish,rasanya mcam tak nak keja la plak. Nak balik la,macam tak best je.
Tapi mak aku lak call,dia suruh aku turun g dok kat sana. Oh ye,mak aku pesan jangan cakap kt sapa2 aku ni anak dia. Kiranya rahsia la. So akupun merahsiakan identiti aku ni,ala tp x lama,sebab almaklum la mana tak tumpahnya kuah ke nasikan. Mukapun ada iras2 sok taula dorang aku ne anak staff..hahahah
oekeyla,berbalik pada cita aku,aku turun la g tempat 2,tapi time 2 kaki aku mengeletar gak. Mana la aku kenai sape2 kt situ..
Tiba-tiba ada sorang budak datang kt aku dia cakap
"PKS KAN"
"AH'AH PKS GAK".
"TINA".
"ABBY".
Kiranya sesi memperkenalkan dirila ye..heheh,dapat gak aku kawan,pas 2 Tina ajak aku ke depan sebab kt situ ramai orang.
Akupun berjalan la kedepan,pehhhhhhhhhh..............
ramainya,yelah 35 orgkan mane tak ramai. Ala takutny aku. Macam2 muka aku nampak.
Ishhhh mintak2lah depa ne x sombong.
Akupun bersalam2 lah ngan dak2 yang dok sederet kt kusi 2...
Tina tanya aku
"ORANG KITA KE"
Aku tercenggang,apa maksud orang kita??
pas 2 akupun terfikir
"BUKAN".
hahahaha,pandai2lah korang fikir eh.

Time 2 macam2 lagat aku tengok,budak2 lelaki pelbagai paten,dak pompuan pelbagai kerenah.
okey,pas 2 datang la sekumpulan pegawai yang akan menghandal kita orang.
dorang bawak kita orang kt tinggkat atas,kat atas 2 blah,blah,blah,blah.......
dorang bagi ceramah la macam mane nak wat keja..
pas 2 dorang membahgikan kami untuk beberapa kumpulan.
Ada negeri PAHANG,N.SEMBILAN DAN MELAKA,JOHOR,N.SELANGGOR,KELANTAN DAN TERANGGANU.

Bunyinya macam kelakar,tapi sebenarnya,nak citalah ni.....
aku dapat group N.SEMBILAN DAN MELAKA
Setiap group ada 5 or 6 orang ahli kumpulan..
aku ada 5 ahli IRFAN,dia adalah merangkap ketua kami..per memang sempoi ketua kita orang ne. KETUA BERWIBAWA. samalah ngan anak buahnya..hahaha
aku,aida,kak an dan ridhuan.
kami berkenalan.time 2 kami bertiga je berkenalan..yang ketua kami n dak laki sekor 2 pemalu sikit...
disini la,persahabatan kami bermula...
tapi xdalah kita orang berkawan dalam satu group je,so group sebelah2pn kita kawan..haaa,jangan x sangka kita org jadi kawan baik..best friends gitu..
hari pertama aku malu2 nak berkawan,cakappun sopan2la gitu..sopan ke???hahahah..wekkkkkk
memang kat sini la bermula sebuah persahabatn,n disinila kita orang stil contek sampai skrg....
Gelagat dorang ne memang kelakar..
time kita orang keja,cehhh macam tak keja je,sebab ketua negeri PAHANG lah dia bukak chating tk2 kite orang kat situ...ape lagi chatingg sampai lebam la.....
hahaha,memang kelakar..ada je nak chatingg...sekor2 wat lawak time chating 2,sebab cahtingg 2 gak la mengiratkan silaturhaim antara kami....
hahaha,percaya tak..yang malu2 jadi x malu bile chating...macam2 benda yang kita bualkan menggarut je...
Ada pulak 2 kita orang ada nama yang tersendiri...KATAK IJAU.PIYA AMANYA,MIA X ZAHARA,SAYA TATAU,JERANGKUNG DALAM ALMARI,JAGINDAS,BOBOY,BLUSS TERANGGANU...UPIN,IPIN...HUTAN,CEPLOS... dan ramai lagi la,sebab dah x ingat sangat la name depa ne....hehehe...
geng gayam ketupat(original copy pic)

tapi,bukan nak cakapla,group kita orang ne paling best,paling sempoi sebab buku x banyak nak key-in..kalo xda buku terpaksa la tolong group lain wat keja terutama group PAHANG,bukunya x pernah2 surut langsung..
pernah ada sekali gdorang kena kan group kita,hari 2 kita orang kira buku,pas 2 dah kira2 kita orang tinggalkan kt luar lupa nak bawak masuk dalm bilik....
Soknya dengan wajah selamba KAK ROS(memang nama sebenar) die ne yang memantau kita orang nyer kerja la,cakap
"SEMALAM AWAK KIRA BUKU KAT LUARKAN,SAYA NAMPAK KOTAK KAT LUAR 2,HARI NI MANA KOTAK 2".
PERGHHHHHHHHHHH,pe lagi amat panic la kami punya group,cari semua tempat letaknyer buku 2...cari2 tak jumpa.. KAK ROS 2 cakap kalo x jumpa kami kena jumpa KP(ketua pengarah).
Maunyer x cuak time 2,yang cuak aku,aida n kak an je la. Yang ketua kami n sekor lagi 2 biase la wat releks je...langsung x mik tau.
Emm,aida n kak an dah nak nangis,yang aku lak dah berpeluh tahan takot la.hehehehe....
KETUA NEGERI PAHANG lagi lah x boleh blah siap pangil guart kt bawah 2,nak bantu kita org cari buku..tanya semua orang semua xnak ngaku. Siap plak 2 kami ari kt bilik si FIKRI,haaa,x puas hati la katakan..
Entah macam mana plak,tempat yang kita orang dah cari tapi tergerak hati nak cari balik,kt stor...
ceh memang betol buku 2 ada kt situ...
bila masok kt dalam bilik 2,depa dok pakat gelak kan kami bertiga....takpa2 ada ubi ada batas..ada hari ada batas la...hahaha
Time ne memang kelakor bila dak2 ne mengenekan kami..Kt dalam cahting 2 ape lg la...macam2 dorg dok kutuk kami...
xpa la itu semua kenangan...geram tol..hahaha

Kalo dah kerja 2 ada je lah musuh ke..ehhh bukan musuh..maksudnya ada je yang x suka..tapi bukan saya..kawan saya ne dengan jiran die x bertegur..entah la,ada je yang x puas hati,x suka,x apa2 ntah la...tapi last2 sekali anggap je la itu semua xda pape eh..jagan cari musuh cari kawan biar bagi ramai.

Yang aku ingat kami ne memang suka lepak surau..surau 2 dah macam rumah la katakan. Haa,tempat kami melepak la,bergosip,sop sep,sop,set la..hahaha. inilah kerja pompuan...
best ape time rehat je lepak surau..org lainpn dah x leh dok situ dah..hahaha...orang g sembahynag kamipun g sembahyang gak sambil2 2 apa lagi...hahaha
ada2 je cita yang nak di utar2kan...
huuu,ingat lagi setiap pagi kami akan tunggu kt bawah 2 bila semua dah ada baru naik atas,xpun g beli nasi kerabu dekat atas bukit 2,xpun g kedai mak cik kantin 2....hahaha..memang best..best la sangat...

Kalo dah kerja 2 memang selalu mengelat je la kami ne..haha,kerja x pernah siap..bukan x siap siap sikit je..tapi yang paling aku respect HAS,kalo wat keja mesti habis..huuuu terbaiklah minah ne...hahaha
tapi aku ingat lagi HAS,KAK AN,AIDA,MYRA kami ne memang sekepala,apa2 pun mesti nak wat sama2...ada ke patut time keje kita orang mengular g sungai..lepak sungai la..huuuu terbaikkkk bessss wehhh..tapi x macam budak2 laki lagi teruk tau2 je depa keluar g karok..hesssss,memang kelakor dorang ne..

kenangan yang x boleh aku lupakan aku kena kejar ngan anjing....hahaha,gila x kt situ banyak anjing..aku ne jangan cakap la memang takot anjing..time 2 HAS sorang je yang nampak. Ada gak la pak cik kat situ nampak aku lari siap angkat kain sekali..teruk kan aku ne. Penakut ngan anjing..aku memang TRAUMA ngan anjing.
buat2 kerja je 2(original copy)

senang cita dah macam adik beradik dah nagn depa ne..seronok sesangat...berkawan,berkenalan...
em,hari berganti hari,masa terus berjalan dah time2 akhir 2 masing2 membilang hari je la sedih sebab nak tinggalkan satu sama lain.
emm,bukan apa seronok mecipta sesuatu yang baru....sampi sekarang teringat lagi kenangan semalam itu.

berkawan,digosip tapi x menjadi la...hahaha.....sebab 2 semua xkan kekal main2 je kan...
kenangan dengan dorang tu memang best..teringat sampai sekarang..

sweet x cite ne..x sweet xpela,janji aku rase cita ne sweet..sebab aku n kawan y mengalaminya...
korang tetap dihatiku...
Denagr2 khabarnya ramai dah berjaya kat luar sekarang ni..ALHAMDULILAH,SEMOGA KORANG BERJAYA DUNIA AKHIRAT...AMIN



kawan pks(original pic)

AIDA,MYRA,HAS,KAK AN,EZ,BOBOY,SAI,IPIN,RIDHUAN,DAN YANG LAIN2 LAGI DAH X INGAT NAMA KORANG....


sebenarnya panjang lagi cita ne..ada banyak lagi benda yang berlaku sepanjang tempoh 3 bulan yang dulu..nak citapun panjang sanggat..tp setiap kenangan itu masih lagi tersemat dalam fikiran aku..anways aku tetap syg korang dan masih ingat lagi setiap sepanjang perkara yang berlaku sepanjang tahun lepas..setiap perkenalan kita aku masih ingat.....
Elite
Trauma


Tiada lagi airmata
Bisa ku tangiskan lagi
Tiada lagi guna bermadah
Tempatku bukannya di sini

Sepuluh tahun ku menghamba padamu
Tak ku pinta lebih daripada
Tulus cinta
Namun kau menoda
Berkecai mahligai kita

Tidak pernahkah kau terfikir
Kemungkinan yang berakhir
Tidak pernahkan tersingkap di minda
Wajah kita sekeluarga

Sekelip mata berubah segalanya
Tiba-tiba dunia daku
Gelap gelita
Tak menentu hala
Melihat kau bersamanya

Trauma yang melanda
Menikam-nikam jiwa
Selemah ku lemah
Daku berserah
Trauma yang ku rasakan
Hanya pada Mu Tuhan
Yang memahami
Pedih di hati
Tiada pengubat bisa merawat luka
Ku dalam trauma...

Walau seribu pujuk rayu
Tak mengubah pendirianku
Sekali kau menduakanku
Selamanya tertutup pintu

Biar daku membawa diri ini
Pergi jauh takkan kembali
Ku mencari
Ketenangan hati
Cuba lenyapkan trauma ini

Trauma yang melanda
Menikam-nikam jiwa
Selemah ku lemah
Daku berserah
Trauma yang ku rasakan
Hanya pada Mu Tuhan
Yang memahami
Pedih di hati
Tiada pengubat bisa merawat luka
Ku dalam trauma...

(p/s: ne lagu mesti kalo g karok)

yunk
yank coba kau jujur padaku
yank foto siapa di dompetmu
yank kok kamu diam membisu
sayang jawab atau aku pergi sayang
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
reff:
aku tak mau bicara
sebelum kau cerita semua
apa maumu, siapa dirinya
tak betah bila ada yang lain

jangan hubungi ku lagi
ini bisa jadi yang terakhir
aku ngerti kamu, kau tak ngerti aku
sekarang atau tak selamanya

yank jangan kira ku tak tahu
yank tak mudah kau bodohiku
yank tolong dengarkanlah aku
tapi sayang masih pantaskah kau ku panggil sayang

repeat reff

saat kamu mau bicara
dan ku akan cerita semua
apa mauku, siapa dirinya
karna memang tak ada yang lain

terus hubungiku lagi
jangan bilang ini yang terakhir
aku ngerti kamu, kamu ngerti aku
aku sayang kamu selamanya

(p/s: lagu y mesti requs dlu)

                                                                    -saya cayang korang-



bila mau ada boyfriend

cari jodoh
Apa salahku apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

*
Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

**
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

***
Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

 *, **, ***

Ibu bapak punya anak
Bilang-bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

"BILA MAU ADA BOYFRIENDS"....................
errr,jangan silap paham yang 2 adelah kata2 my mom saya.
dah berkali2 ayat ni dputarkan oleh keluarga saya,bila mau ada boyfriends.
aduh sebenarnya dah letih nak jawap soalan ni dah berpuluh kali bercakap hari ni je dah berapa kali dengar. Bukannya taknak ada boyfriends,tapi jodoh pertemuan itukan ditanggaNYA.
Cinta bukannya boleh dibeli macam beli baju.
Cinta itukan datangnya dari diri kita. Saya bukannya taknak ada boyfriend,tapi saya belum bersedia mahu bercinta dan ada teman istimewa. Kali ini kalau saya jatuh cinta,sebelum saya menerima seseorang yang saya suka biarlah saya menerimanya dengan seikhlas hati saya. Tidak mauhu dah terima seseorang itu berdasarkan perasaan simpati. Tenggokla dulu bercinta kerana simpati,tapi tak kekal pun.

(sorry setakat ni je la dulu dah penat la sok sambung lagi)

dulu free hair sekarang berhijap....

original pic :D
"waaaaa...abby sekarang ko da cantik. Nampak lagi kemas la kola mcm ne. Bukan ke elok kalo ko macam ne dari dulu".
"YA ALLAH,aku ingatkan sapa la tadi. Ingatkan ada budak baru lapor diri,rupanya kau abby".
"ABBBBBBYYYYYY,ko ke ne??. YA ALLAH,ko nak kemana ne".
"Kenapa pakai macam ne??berubah habis".
"ABBY,akak nampak ko lain sangat la".
"Babeh,ko dah pakai tudung...congeres".
"Abby da berhijrah..tahnia".
"Ko dah makin cantik la sekrang,suka sanggat dengan perubahan ko 2".
Yang kat atas itu ada macam2 reaksi bilamana saya sudah berubah. Semuanya memuji,tak tahulah ikhlas ke tak atau sekadar mengambil hati or nak mengambil perhatian.
Apapun,aku tak kisah asalkan apa yang dorang cakap itu aku tetap nak memakainya.
Ada yang tertanya2 kenapa aku boleh nak berubah.
Sebenarnya dari dulu lagi nak berubah nak berhijap,tapi tak tahulah bila masa yang sesuai.
Aku taknaklah,pakai tudung sekadar pegi keja. Balik keja or nak kuar rumah tak pakai tudung. So nampak macam hipokrit sangat. Itula sebabnya aku mengambil masa.
Dan pada penggakhiran 2010,itula pertama kalinya aku keluar memakai tudung. Waktu itu hanya TUHAN saja yang tahu hatiku. ALHAMDULILAH,aku berjaya melawan godaan syaitan.
Dan aku memakai tudung ne sebab diri aku bukan sebab diri yang nak berubah.
Ada dua sebab kenapa aku nak pakai tudung.


pertama : selama aku jadi free hair ne,aku rase macam hidup ini bagaikan tidak sempurna. Seperti ada yang kekurangan pada tubuh aku. Dan aku juga berasa takut kadang kala,iyalah aku ne bukanya seorang yang alim pun. Bilamana aku tido dan aku selalu berdoa agar mata aku akan tercelik semula. Dan bilamana aku terfikir semula,andai aku tido dan mata aku tidak akan terbukak semula sudah sememangnya tiada masa untuk aku bertaubat. bila difikirkan semula memakai tudung ini dapat mengurangkan sedikit dosa2 yang telah aku lakukan. Sekurang2nya aku sudahpn menambah apa yang patut. Bilamana aku sering baca dimana2 buku seorang perempuan itu mendedahkan auratnya balasn diakhirat itu lebih terseksa. Takut dibuatnya,itulah sebabnya aku nak bertudung.
Walaumana aku tahu aku bertudung nepun banyak lagi kekurangan pada diri aku,tapi aku mahu belajar lagi untuk menjadi wanita yang soleha. Perlahan2 lama2 nanti lajulah macam kereta F1..

kedua : sebab..tuttttt..hehehe..seseorang yang kiranya macam istimewalah dulu,sebab itu aku berubah. Tapi bukan disebabkan dia sangat aku berubah. Sebab kalo kite berubah sebab kan seseorang,bilamana dia akan tinggalkan kita pasti kita akan kembali ke kehidupan lama kitakan.
Tapi apa2pun sebenarnya dia yang dah banyak mengubah aku,walau aku tahu dia takan mauhukan aku. Biarlah,sekurang2nya aku rasa dia seseorang yang banyak mengubah hidupku..


Dulu aku free hair,macam2 gaya rambut nak dibuat..tiap2 bulan nak pergi salon cuci rambut,ubah gaya..tp itu dulu,sekarang aku dah bertudung. Sebenarnya orang yang memakai tudung itu sungugh manis,lagi2 orang yang dulu free hair lepas itu die bertudung.
Betul aku tak tipu. Cubalah nanti mesti ada yang memuji.

Apa2pun setiap yang kita lakukan setiap perubahan ke arah kebaikan yang hendak kita lakukan sebenarnya atas diri kita. Jangan berubah sebab orang lain. Tidak akan menjadi. Tapi kalo kita berubah angap saja dia sebagai pendorong kita untuk berubah..jangan kita letak sepenuh harapan.

Dan sekarang aku bahagia dengan penampilan aku. Aku bertudung,ramai yang tak tegur aku sekrang sudah tegir aku,dia orang kata aku makin cantik dan bertambah cantik. Apa2pun terima kasih meuji diriku. tidak kisah lah yang ikhlas ke atau tidak. Aku terima dengan ikhlas.

this is my frist blog....

yessss.......hari ni berjaya gak aku buat blog...ne semua atas kerjasama y diberikan oleh kawan aku yang x jemu2 mengajar...
dialah sahabat,friend,kawan y sering aku menaya n mengajar aku sesuatu y baru...thank aida...(nama sebenar)hehehe...


terima kasih la waha sahabat mengajar sesuatu yang baru bagi aku..almaklumlah,saya ne bukannya celik IT sgt....


...just nk testing je dulu......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..