MENABUNG

amalan menabung ne bagus untuk masa hadapan..
saya suka menabung...
menabung sikit2 lama2 blh jdi bukit..
betul ape..
kerana sepulih sen boleh jdi sehinggit..
kerana sehinggit boleh jadi seribu hinggit....







tgoklah ne dah banyak dah..kena tambah balang lagi ne
lepas ne boleh la beli baju raya..


Rambang Mata

kali ni nk kongsi satu cerita..
hari jumaat malam sabtu cik mulut murai pergi ke JALAN TAR..
sebut sahaja JALAN TAR semua orang rasanya pasti tahu kan..kan..kan
ala JALAN YANG ADA TAR 2..hahaha

hari 2 pergi macam2 gelagat pembeli dan penjual..
penjual dengan bermacam2 cara untuk promotkan barang2 die..
ada penjual lelaki yang memakai baju kurung dan tudung untuk mempromotkan jualan dia..
manakala pembeli,dengan aksi tawar menawar..

memang betul kat orang JALAN TAR ne dunia tudung bagi mereka2 y memakai tudung..
haisss
geram betul la tgok bermacam2 shawl y terjual..
pening2..rambang mata..tak tau nak amik y mana satu..harganyapun..murah2..




akhirnya saya telah membeli dua biji shawl ne..




yang ini mak yang belanja..tgok lah macam2 pacon..dah mcm nak menyanyi plak..
kalau x glom juga raya ne,ahak,x tau lah :)




upssss sempat lagi menambah akzoseris


kalau nak diikot mau je beli satu JALAN TAR 2,tapi di sebabkan duit x cukup..ne jelah mampu beli..




kat atas ne gambar hiasan semata2..tiada kene mengena..huhuhuh

merdeka!!merdeka!!merdeka!!!

ALLHAMDULILAH...
cik mulut murai nk ucapkan dlu..dari berhari2 baru je hari ne dapat tulis entry coz line berok babun y sgt lembab...

okey berbalik pada tajuk asal..
kita sekarang berada didalam bulan kemerdekaan..x lama sahaja lagi kita akn sambut merdeka..
dan kita juga akn menyambut hari raya yang bakal tiba tidak lama lagi...
semunya menghitung hari...
lagu rayapun dah berkumandang..

okey nak cerita pasal merdeka..
apakah itu merdeka bagi sesebuah negara..
merdeka dari penjajah..
merdeka daripada kemiskinan..
merdeka daripada tawanan..
dan bermacam2 lagilah..

pernah kah kita menghayati apa itu merdeka..

kita seharusnya bersyukur kerana dilahirkan di bumi yang bertuah ini (MALAYSIA)
negara kita makmur,maju,tiada rusuhan..
kalau adapun tidak seteruk negara luar..
kita sepatutnya menghargai perjuang-perjuang tanah air yang menentut kemerdekaan.
bagaimana perdana menteri kita yang pertama dahulu menuntut kemerdekaan daripada dijajah..
penat lelah usaha akhirnya terbela jua..
seharusnya kita bersyukur...

walau kita tidak dilahirkan pada zaman penjajah dahulu,tapi kita sepatutnya menghargai kemerdekaan negara kita.
kita patut memperingati bagaimana pejuang2 tanah air kita menuntut kemerdekaan...

jagan kita tanya apa sumbangan  negara pada kita,tapi tanya apa y kita sudah buat pada negara...



hayatilah gambar2 ini



mungkin ini adalah kebetulan,tetapi hargailah pemimpin2  ini
                                                                    RUKUN NEGARA

Kepercayaan Kepada Tuhan
Kesetiaan Kepada Raja dan Negara
Keluhuran Perlembagaan
Kedaulatan Undang-undang
Kesopanan dan Kesusilaan



                            HAYATILAH LAGU NEGARAKU INI...




                                               


TERIMA KASIH KEPADA YANG SUDI MEMBACA


misteri sebuah apartment

hari ini cik mulut murai nak bercerita pri hal sebuah apartment yang terletak di pinggir bandar
di alamat _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
sorry x boleh nak bagi tau tempat nya untuk mengelakan daripada salah faham..
cek mulut murai dah banyak kali lalu dekat ngan apartment 2..
ada 17 tinggkat x silap apartment 2,tapi yang cik mulut murai pelik ne,
dalam 17 tinggkat 2 hanya 5 tinggkat sahaja berpenghuni..
tinggkat 1 hingga tingkat 5 sahaja ada orang duduk,
tetapi tinggkat 6 dan ke atas tiada seorang pun penghuninya duduk..
nak dikatakan apartment itu belum siap,sudah lama apartment itu siap dan sudah bertahun2 lah..
menurut beberapa orang sumber(tak tauhulah boleh di percayai atau tidak) apartment itu sebelum ini semua tinggkat berpenghuni.
and selepas itu yang peliknya,nak kata apartment 2 terbakar ke,rasa macam elok sahaja kalau dilalui,cuma nampak macam buruk sikit sahjalah apartment itu.

so andaiyan korang macam mana..
terserahlah..hanya ALLAH S.W.T  sahaja yang tahu.



gambar hiasan sahaja


terima kasih kerana membaca
 

BILA SIFAT SABAR TIDAK DAPAT MENGUSAI DIRI

Bila sifat sabar tidak dapat mengusai diri.

Hari ini cik mulut murai nak bercerita sikit pasal orang yang tidak bersabar ne..
Teringat semalam mak bercerita dekat cik mulut murai,mak pergi ke bazaar ramhdan dengan ayah..
Cik mulut murai tak ikot la,malas..
Mak cik mulut murai cerita,semasa dekat traffic light jalan nak masuk dekat bazaar 2,ada satu kereta berhenti belakang kereta mak cik mulut murai,time trafig light bertukar hijau ayahpun dok pandulah dengan kelajuan yang minimum,tapi kete yang dok kt belakang 2 hon2 plak suruh bawak cepat.
Ayahpun rasa peliklah,kalau nk cepat ikutlah lorong kanan,nikan lorong kiri,lagipun ayah cik mulut murai nk membelok ke kiri.
Lepas 2 kereta 2 pun dok potong kereta ayah.
Dalam kereta 2 ayah cik mulut murai kata laki bini..pergh time dia potong tu bini dia angkat tanggan buat isyarat lucah dekat mak n ayah cik mulut murai..teruknya..
Dalam hati ayah n mak dok menyumpah perempuan itu. Langsung tidak ada adap dan budi bahasa. Harap sahaja perempuan,dah pakai tudung plak 2..tapi langsung tidak hormat dekat orang lain.
Kalau iyapun nak cepat apa salahnya potong sahajalah ikut kanan,ne yang ikut belah kri tu kenapa..dahlah pulak tu langsung tidak ada adap laki bini 2.
Bulan2 puasa ne bagilah contoh yang terbaik..ini tidak,merosak kan mood sahaja di bulan puasa.
Inilah jadinya bila sifat sabar tidak dapat mengusai diri,
Harus menunjuk isyarat lucah dengan gaya yang tidak senonoh..YA ALLAH,bulan2 puasa boleh pulak jdi macam ini..
SABARKAN SEPARUH DARIPADA IMAN…

SABARKAN SEPARUH DARIPADA IMAN,JANGAN LUPA PUASA

mulut cik murai..ahak3


MALAYSIA VS INDONESIA

MALAYASIA VS INDONESIA
(bermulanya peperangan siber)
cik mulut murai terpanggil untuk menulis entry ini..
Kenapa,
Sebab cik mulut murai tertanya2 kenapa ada segelintir rakyat Indonesia yang tidak berpuas hati dengan Malaysia,
Apa yang Malaysia sudah buat sehinggakan mereka tidak berpuas hati??
Kalau mereka tidak berpuas hati kerana Malaysia telah memenangi bola sepak piala aff 2010 dahulu.
Cukuplah. Hentikanlah provokasi Malaysia menggunakan laser. Mereka tidak puas hati kerana itu. Bukankah mereka yang menggunakan laser dahulu,masakan tidak semasa Malaysia kalah dengan Indonesia 5-1 penjaga gol Malaysia Sabrene Alawi telah dipanah laser. Adakah rakyat Malaysia kecoh??
Sudah ternyata mereka yang memulakan tindakan itu dahulu. Terimalah sahaja kekalahan mereka pada piala aff dahulu,permainan bola ini ada menang ada kalah.
Malaysia menang piala aff dahulu bukan kerana luck yang di cemuh oleh rakyat Indonesia. Malaysia menang kerana usaha gigh yang dilakukan oleh pemain2 malaysia. Lihat sahaja kekentalan NorShahrul Idlan  Talha,Safee Sali,Safiq Rahim,S.Kunalan dan rakan2 seperjuangan yang lain bermain bermati2yan untuk merebut piala AFF. Ini bukan luck,tetapi usaha dan kerja keras pasukan dan jurulatih pasukan Dato K. Rajagopal.
Janganlah propagandakan semua ini wahai rakyat Indonesia. Kalau kamu rasa sanggat bahawasanya kamu boleh tunggu sahajalah piala AFF Suzuki tahun hadapan. Kalau kamu rasa layak rampas la piala itu,tapi pada tahun hadapanlah. Tapi jangan lah pulak bila kalah kamu mengata Negara kami lagi.
Dan juga cik mulut murai rasa pelik kenapa rakyat Indonesia menggelarkan Malaysia sebagai pencuri kebudayaan mereka. Ini pun mahu menjadi isu ke.
Mereka tidak sedarkah rakyat merekaa banyak datang ke Malaysia dan mencari sesuap nasi di sini,tetapi mahu mengkeji dan menghina Malaysia.
Mereka seakan lupa mereka pernah menghadapi bencana dahulu siapa yang menolong untuk membantu mereka pada ketika itu. Kenapa mereka masih lagi tidak tahu bersyukur. Rakyat Malaysia tidak kira kaum atau bangsa sanggup menolong mereka. Kami di sini berasa simpati ke atas mereka. Tetapi masih menggelarkan kami anjing. Mintak maaf lah ya,saya menceritakan sesetengah warga Indonesia sahaja bukan semua. Sebabnya saya ada juga bebarapa kenalan orang Indonesia,meraka baik,menghormati orang. Selalu memuji Malaysia. Katanya Malaysia ini adalah Negara yang berdemograt. Tidak ada rusuhan yang berleluasa. Tapi sesetengah lagi itu….
Sebenarnya cik mulut murai cukup terkilan dengan apa yang mereka yang mencumuh,kononya mengatakan Malaysia ini Negara jajahan orang putih. Ya memang kami pernah dijajah,disebabkan Negara kami pernah dijajahlah Negara kami menjadi Negara yang sama taraf dengan negara luar. Negara kami bukan seperti katak duduk dalam tempurung.
Kemajuan dan infrastutur Negara kami sudah sama level dengan Negara luar. Lihat sahaja negar kami yang sudah mula berkembang dan banggunan nya sudah tinggi2.
Bangga dengan memiliki KLCC,ada anak melayu pertama pergi angkasawan dan macam2 lagilah.
Apakah yang kamu ada dengan mengutuk dan mengeji Negara kami. Mengutuk dan mengatkan Negara kami miskin,tetapi rakyat Indonesia sendiri yang banyak datang ke Malaysia mencari perkerjaan di Malaysia .
Inipun yang kamu mengatkan bahawa kami Negara miskin macam sampah. Kalau kamu tidak berpuas hati pergilah jumpa perdana menteri kamu dan suruh menteri kamu hantar usul ke perdana menteri kami.
Itulah Negara kamu tidak maju dan selalu mencari salah pada kami. Negara yang mentalitinya cukup cetek. Mintak maaflah ini gara2 saya terbaca di page skuad bola sepaka Malaysia dan juga persatuan boala sepak Malaysia (FAM) ramai indon2 yang mengutuk Malaysia . sebagai waganegara Malaysia cik mulut murai cukup terkilan dan berasa sedih dengan metaliti orang seperti ini.
Kalau nak cerita banyak lagi,tapi cukuplah setakat ini.
 harap2 mereka yang mempunyai pemikiran sebegini dapat mengubah agar tidak berfikiran lagi sempit.

CIK MULUT MURAI VS SI PENYANGAK

cek mulut murai vs si penyagak...
hari ini dengan hari yang baru dengan langkah yang baru dengan semanggat yang baru
nak buat perubahan sikit lah ke atas saya a.k.a sekarang ne nk menggelarkan diri sebagai cek mulut murai  so kenapa eh cek mulut murai ne bagi nama sebegini
xda nama lain ka..
hehehe
setiap nama ada cerita
tapi dua nama itu adalah kepunyaan saya...
sebaba ada kenangan yang x di setiap nama di atas 2..
ceritanya ialah biarlah cik mulut murai ne biarlah rahsia..
apa2pun cik mulut murai ne akan berceloteh dengan ntah apa2 ntah yang die nk coret...
lantak la...
hehehehe


P/S sebenarnya cik mulut murai ni baru2 je nk berjinak2 dlm dunia blogger ne..tlg sapa2 ajarkan....

RAMAHDAN DATANG LAGI....

Haiiii you all semua…
Lama x menulis kt blog ne,seperti blogge ne da terkubur plak..
Almaklumlah,saya si b z women plak skrg ne..mane nk menulis nyer..hahaha,bz la sangat,bukan bz,tp pemalas ya teramat ampun….
So dah hari keberapa kita puasa???
Amacam puasa hari ini..
Puasa ke idak??
Ke buat2 puasa je???
ALHMDULILAH hari ni saya masih berpuasa lagi..marilah kita berdoa agar ibadah puasa kita pada hari ini di terima oleh ALLAH S.W.T.
Hahahaha,citer bab puasa ne
Tetibe je teringat time zaman kecik2 dulu2..
Time 2 darjah 1 berapa hari je puasa,pas 2 xnak puasa..cakap ngan mak letih la..
Time darjah 2 mak suruh gak puasa penuh..nak tanak terpaksalah kan..tapi time 2 sebenarnya x puasa penuh pun..mak ku ingt mati2 y aku ne puasa penuh..
Hehehe,cek curi2 makan..hehehe..nakal x..biasalah bebudak time 2..otak mane nk ingt benda ne semua kan…mak pergi kerja,akupun ape lg dok bukak peti ais pas blik sekolah,minum air..hahaha..jahat betul..
Itu darjah 2,tapi ALHAMDULILAH naik darjah 3 saya sudah mula berpuasa penuh..time 2 rasa bangga coz dapat puasa penuh..almaklumlah,dah ade kesedaran sivik,2 y dapat puasa penuh 2..
Itu cite masa kecik,masa besar2 dah x buat dah..hehehe…
Oklah guys sampai di sini je lah….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..